Goede voornemens: Zo gaat het wel lukken

Nog vijf weken te gaan en dan zullen we weten of Linda de Mol is geslaagd in haar missie om minimaal 5 kilo af te vallen. Openhartig vertelt ze, aan wie het maar wil horen, waarom ze de overtollige kilo’s kwijt wil. Via vlogs kun je bovendien haar strijd tegen de kilo’s volgen. 

We kennen allemaal deze goede voornemens. Met name de kerstperiode is een uitgelezen moment om na te denken over het jaar dat volgt. Je weet het zeker: Vanaf januari ga je de dingen echt anders doen dan dit jaar. De clichés komen voorbij: meer sporten, ietsje minder eten (of drinken) en vaker de laptop 's avonds wegleggen. Goede voornemens volhouden blijkt echter lastig: slechts 1 op de 4 mensen lukt het om hun goede voornemen het hele jaar vol te houden (bron: Quest.nl).

Probeer eens het volgende: Je spreekt met een groep vrienden af dat je 8 kilo (per persoon) wil afvallen. Inzet: euro 100,-. De einddatum is 30 juni 2017. Via een groepsapp geef je elkaar voortdurend updates, maak je filmpjes van je inspanningen en wissel je tips uit. Via Facebook plaats je berichten waarin je laat zien dat je werkt aan een doel. Ook kun je besluiten om samen te gaan hardlopen op een vaste dag en op een vast tijdstip in de week. Ideeën genoeg om elkaar te blijven herinneren aan het doel dat je met elkaar nastreeft.

Op 30 juni vindt er een officieel weegmoment bij iemand thuis plaats. Heb je het niet gehaald, dan wordt het geld verdeeld onder de vrienden die het wel hebben gehaald. Of beter: Het geld gaat naar een doel waarvan je absoluut niet wil dat er geld naar toe gaat. Bijvoorbeeld een politieke partij van een totaal andere kleur of een voetbalclub waar je een hekel aan hebt. Spannend blijft natuurlijk of iedereen na 30 juni door gaat. Als het je echter lukt om het 3 maanden vol te houden, is de kans groot dat het je lukt om vast te blijven houden aan je voornemen. Kijk voor meer inspiratie voor het halen van je doelen op stickK .

(Bron: Nudge, Richard Thaler & Cass Sunstein, september 2015)

Waarom is deze methode nu kansrijker dan wanneer je het allemaal in je eentje bedenkt? Omdat hier sprake is van sociale druk. Je wil graag een goede indruk achterlaten bij je vrienden en niet falen. Door naar elkaar uit te spreken wat je voornemen is en door resultaten te delen (zichtbaar te maken), is de kans groter dat het je nu echt gaat lukken. Linda de Mol pakt het dus slim aan. Door haar strijd tegen de kilo’s te delen met Nederland, is de kans groot dat ze haar doel gaat halen. 

We zullen zien of het haar eind april is gelukt en: of ze haar nieuwe gedrag (en dus het nieuwe gewicht) volhoudt.