Ik ga op reis en ik neem mee…

Een korte stedentrip, weekendje weg of zonvakantie binnen Europa. Trips waarbij we het liefst zo goedkoop mogelijk reizen. Inmiddels zijn er dan ook talloze luchtvaartmaatschappijen die in deze behoefte voorzien. Een van de bekendste – en meest besproken - maatschappijen is de Ierse budgetvlieger Ryanair.

Vliegen als VIP
Reizigers die met Ryanair vliegen, betalen vanaf november voor het meenemen van grote stukken handbagage, zoals rolkoffers. Passagiers mogen deze koffers tot tien kilo nu nog gratis meenemen. Vanaf november kost een rolkoffer 8 of 10 euro, afhankelijk van wanneer je aangeeft dat je bagage meeneemt. Bovendien wordt jouw koffer ingecheckt als ruimbagage. Alleen een duurder Priority-ticket kan voorkomen dat je tijdens de vlucht afscheid moet nemen van je dierbare koffer.

En dan nog iets
Door de nieuwe regels worden vluchten duurder maar toch boeken we onze vluchten bij Ryanair. Waarom? Ryanair pakt het slim aan. Stel: Het is oktober, de zomervakantie ligt alweer even achter je en het weer slaat om. Tijd om er even tussenuit te gaan. Je gaat op zoek naar vluchten en komt uit bij een heenvlucht van 30 euro. Deze optie bevalt je wel: goedkoper kán bijna niet. Tijdens het boeken komen er nog een aantal kleine bedragen bij: 14 euro voor het kiezen van een stoel, 10 euro voor het meenemen van je koffer en de terugvlucht blijkt toch duurder uit te vallen dan je van tevoren dacht.

Foot-in-the-door
In het boekingsproces maakt Ryanair gebruik van de foot-in-the-door strategie (O’Keefe, 2002). Deze strategie werkt als volgt. Je doet een klein verzoek aan iemand. Als dat verzoek gehonoreerd wordt, heb je een voet tussen de deur. Vervolgens doe je een aanvullend verzoek, namelijk het eigenlijke doelverzoek. Je hoopt dat de ontvanger gunstig reageert, omdat hij het eerdere verzoek al heeft ingewilligd. Ryanair doet eerst een aantrekkelijk aanbod. Je bent erg tevreden met dit aanbod: een betere optie is er voor jouw gevoel niet. Hiermee heeft Ryanair al een voet tussen de deur in jouw keuzeproces. Vervolgens vragen ze een aantal kleine, aanvullende bedragen om je uiteindelijk toch een hogere prijs te laten betalen. Je hebt inmiddels al gekozen voor dit ticket en wilt consistent handelen: de extra’s neem je op de koop toe.

Boek jij jouw volgende vlucht weer bij Ryanair?

Bronnen:  
NOS. (2018, 24 augustus). Rolkoffers niet meer gratis bij Ryanair. Geraadpleegd op 24 augustus 2018, van https://nos.nl/artikel/2247312-rolkoffers-niet-meer-gratis-bij-ryanair.html

O’Keefe, D.J. (2002). Persuasion: Theory and research. Thousand Oaks, CA: Sage.