Programma Breinstof

Hieronder vind je de lezingen en workshops van Breinstof, het event dat we op donderdag 19 april 2018 organiseerden. 

 

Plenaire kennissessie

Hoe ontwikkel je je brein en behaal je je doelen?

Margriet Sitskoorn is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan Tilburg University. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen hersenen en gedrag. Haar laatste boek “IK2 – De beste versie van jezelf” laat op een inspirerende, goed toepasbare manier zien hoe je het volledige potentieel uit jezelf kunt halen door je brein te ontwikkelen. De inhoud is geheel geijkt op de huidige prikkel- en stressvolle wereld. In die wereld heb je nieuwe vaardigheden nodig om je doelen te behalen.

 

Plenaire kennissessie

Hoe zet je games in om maatschappelijk vraagstukken op te lossen?

Karel Millenaar is game designer, onderzoeker en docent. Hij maakt lelijke dingen mooi en saaie spellen leuk. Herkenbaar aan zijn nette pak, afro en ongehinderd taalgebruik laat hij je kennismaken met de wereld van gaming en app development. Het is niet alleen een kennismaking want Karel vertelt ook wat deze innovatieve wereld voor jou kan betekenen. Hij is verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam als research designer, waardoor hij betrokken is bij projecten gericht op het oplossen van maatschappelijke vraagstukken vanuit een game-achtergrond.

 

Workshop

Wat is het effect van magneetwoorden op je brein?

Magneetwoorden kunnen het juiste prikkelen in ons brein, mensen ontvankelijk maken voor je boodschap. Hoe werkt dat? Jeanine Mies laat je dit ervaren in deze workshop aan de hand van tekstbordjes in de openbare ruimte. Waarom wil je op het ene verzoek wel ingaan en op het andere niet? En wat betekent dat voor je eigen communicatie? Je krijgt bruikbare tips voor als je bijvoorbeeld een mail schrijft, een projectnaam kiest of een oproep doet. 

 

Workshop

Hoe kun je emoties reguleren?

Emoties kleuren ons leven. Maar hoe komen ze tot stand in ons brein? En wat is de functie van emoties? In deze workshop van Wilma Kossen nemen we je mee op een emotionele ontdekkingsreis. En laten we je zien hoe je op een goede manier kunt omgaan met je eigen emoties en die van de ander. Een belangrijke vaardigheid. Want emotieregulatie draagt bij aan een gelukkig en succesvol leven.

Kennissessie

Hoe krijg je iedereen buiten aan het bewegen?

Hoe voelt buiten spelen? Bezoek eens een lokale speeltuin en zie daar hoe kinderen rennen en plezier maken. Productdesigner Rob Tuitert vertelt over zijn droom om buiten spelen nóg leuker te maken. Niet alleen kinderen komen meer in speeltuinen door in de buitenlucht en bewegen, maar ook ouderen. In meer dan 20 landen staan zijn speelobjecten ondertussen. Hij won een prijs met zijn onverwoestbare DJ-tafel en maakt een digitaal voetbalspel dat op steeds meer hangplekken de jongeren aan het bewegen krijgt. 

Workshop

Hoe herkent ons brein een chatbot?

De nieuwste trend in online communicatie zijn chatbots: software die automatisch antwoord geeft op online berichten van klanten. Veel webwinkels werken al met zo’n virtuele assistent, sommigen hebben de bot zelfs een naam en gezicht gegeven. Tot nu toe is het voor klanten overduidelijk dat er geen echt mens achter de chatbot zit, maar voor hoe lang nog? Wat zijn de kansen en gevaren van chatbots? En waar ligt de grens? In deze workshop gaat dr. Christine Liebrecht met jou op zoek naar de antwoorden. Christine is universitair docent Taal, Bedrijfscommunicatie & Digitale media aan de Tilburg University.

Workshop

Wat is de kracht van beelden?

Visueel werken en denken, hoe werkt dat? Daar experimenteer je mee in deze korte inspiratieworkshop. Middels voorbeelden en eenvoudige tekeningoefeningen ontdek je de kracht van beeld. Essentiële knowhow voor iedereen die effectiever wil communiceren. En nee, je hoeft er niet voor te kunnen tekenen! Kim Ravers visualiseert op dagelijkse basis voor klanten en leert hen tevens dit zelf te doen. Ook schreef ze ‘Visual Notes’, over hoe je slimmer communiceert met beelden.

 
Workshop

Hoe kun je met Lego de neuzen allemaal dezelfde kant opkrijgen?

Je hebt voor het ontwikkelen van een (communicatie)strategie, veranderingen binnen een team, een nieuwe website mensen met diverse disciplines nodig. Je wilt de neuzen dezelfde kant op krijgen, een hoog percentage deelname en betrokkenheid én snel een goed resultaat. Onmogelijk? Nee hoor! Maak kennis met LEGO® SERIOUS PLAY®. Daniëlle Zuiderwijk laat je ervaren hoe de LEGO® SERIOUS PLAY® methode helemaal past in de huidige tijd van veranderingen, flexibiliteit en innovatie. Er is plaats voor maximaal 9 personen per workshopronde (deze workshop wordt 2x gegeven).

 

Workshop

Wat maakt virtual reality tot een effectief communicatiemiddel?

Of het nu gaat om documentaires, commercials of een willekeurige YouTube clip, we kennen het effect allemaal: soms word je vanaf de eerste seconde meegevoerd, en soms klik je liever door. Dat is precies wat Chris Frieswijk bezighoudt. Hij maakt pakkende films met een helder verhaal. Tijdens Breinstof deelt hij zijn kennis en ervaring over hoe je met film doelgericht kunt communiceren. Daarin kijken we ook vooruit: hoe effectief zijn VR en 360-graden-films als nieuwe vertelvormen?

Workshop

Hoe kunnen rituelen helpen in organisaties?

Grote gebeurtenissen vieren of verwerken we met rituelen. Zo staan we met zorg stil bij een huwelijk, geboorte of overlijden. Met symbolen en handelingen geven we emoties richting daar waar woorden tekort schieten. Wat is een ritueel en waarom zijn rituelen zo krachtig? Hoe kunnen rituelen helpen om stil te staan bij de grote gebeurtenissen in organisaties? Ameike van der Ven gaat met jou in gesprek over de antwoorden op deze vragen. Tijdens de workshop ontdek je het verschil tussen een ritueel en een reguliere interventie of werkvorm en leg je de rituelen binnen jouw organisatie langs de rituelen-meetlat van de vier V’s. 

 

Workshop

Hoe deel je jouw expertise op een breinvriendelijke manier?

Als je ergens wordt uitgenodigd om jouw expertise te delen, is het de kunst om je toehoorder te ‘raken’. Op zo’n manier dat ze doorzien wat de diepere essentie is. Hoe raak je nu die ander op de juiste plekken in het brein? Tijdens deze workshop neemt breinarchitect Jacquelien Willemse je mee naar de wondere wereld van het (visuele) brein en ontdek je hoe je met jouw verhaal het beste diverse gebieden in het brein van toehoorders kunt kietelen … Je gaat op zoek naar beelden die jouw verhaal kunnen versterken. 

 

Workshop

Wat (be)teken jij?

Er zijn allerlei manieren om als werkzoekende meer te leren over jezelf en over jouw ideale plaats in een organisatie. Werken met beeldtaal is een creatieve manier. In deze workshop ga je anders dan gebruikelijk aan de slag, namelijk door te tekenen. Volgens Irene Weerkamp is juist beeldtaal heel puur, direct en veelzeggend. Zij gebruikt het tekenassessment om inzicht te geven in je psychosociale en emotionele ontwikkeling. Wie tekent, laat ongemerkt veel van zichzelf zien. Na een uitleg ga je natuurlijk ook zelf tekenen en worden de tekeningen nabesproken. Er is plaats voor maximaal 8 personen per workshopronde.

Workshop

Hoe maak je een goede match tussen je digitale middelen en het brein van je gebruikers?

Maatschappelijke vraagstukken vragen om doordachte online communicatie en het creëren van draagvlak. Niels Hobert, Tom de Haas en Rian Spekle nemen je mee op een digitale reis waarbij digitale middelen gematcht worden met het brein van je doelgroep. Hoe bereik je ze op het juiste moment, op de juiste plek en met de juiste boodschap? Tijdens de workshop ga je zelf actief aan de slag en ervaar je de werking van een user test.  

Workshop

Welke invloed heeft het spelen van een spel op je mindset?

Spellen zitten in een ‘renaissance’-fase (wedergeboorte): ze zijn veel leuker en nuttiger dan vroeger. Sebastiaan van der Pal laat je de spellen van deze tijd ervaren. In zijn workshop leer je over het toepassen van diverse spellen in zowel een professionele- als privé-omgeving. En je leert al spelenderwijs welke invloed spellen kunnen hebben op executieve functies (uitvoerende regelfuncties) en de mindset. Spellen hebben hier een positieve invloed op. Eén ding is zeker: na afloop van de workshop ben je niet alleen een enthousiast spelliefhebber,  maar ben je ook overtuigd van het nut van het spelen van een spel.

Avondlezing

Hoe belangrijk is slaap voor je brein? 

Een strak slaap-waak ritme en een goede slaap zijn basisvoorwaarden voor een goede gezondheid, goed humeur en optimaal presteren. Hoewel de belangstelling voor gezond gedrag tegenwoordig groot is, richt die zich vooral op gezond eten en bewegen, en nauwelijks op de impact van een goede nachtslaap. Deze onderwaardering van het belang van gezond slaap-waak gedrag valt samen met de ontwikkeling van een 24/7 maatschappij die nauwelijks nog rekening houdt met het ritme van dag en nacht. Emeritus hoogleraar Gerard Kerkhof geeft in zijn lezing specifieke voorbeelden van het belang van voldoende, gezonde slaap en een regelmatig slaap-waak patroon én hij geeft adviezen hoe je de werking van je biologische klok - en daarmee je slaap - kunt verbeteren en versterken.

Avondles

Hoe zorg je voor een gezond lichaam en een gezonde geest?

Doe mee aan de avondles BodyBalance® van Evelyn Laarhoven! Body Balance is een body & mind fitnessles in groepsverband. De mix van Tai Chi, Yoga, Pilates, stretch en meditatie oefeningen maken het uitdagend en een erg leuke les. Het resultaat is dat je kalm en rustig bent na de les, maar door de intensieve oefeningen hebben je spieren qua kracht en lenigheid een goede training gehad. Uiteraard zorgen wij voor matjes, jij hoeft alleen je schoenen uit te doen. 

Side programme

Hoe gebruik je bewuster je intuïtie in zakelijke vraagstukken?

Heb jij een zakelijk vraagstuk waarmee je niet verder komt? Durf jij hierop een nieuw licht te werpen met een out-of-the box techniek? Dan kun je tussen de workshops door terecht bij Silke Joswig en Joyce Pigge voor een sessie van 15-20 minuten met 1 of 2 personen. Silke en Joyce maken gebruik van (beeld)kaarten waarmee je bewust je intuïtie en je rechter hersenhelft inzet voor nieuwe invalshoeken of inzichten voor je zakelijke vraagstuk.

 

Side programme

Hoe ontspan je tijdens Breinstof (wij weten het!)?

Geef je brein én je lichaam ook even rust en ontspanning tijdens deze dag. De hele dag door kun je een heerlijke stoelmassage boeken bij Bianca Tonen. Zij is paramedisch natuurgeneeskundig therapeut en jouw gezondheid staat bij haar centraal!